Hoeveel make up mag je meenemen in het vliegtuig?

Hoeveel make up mag je meenemen in het vliegtuig

Als je op vakantie gaat, dan is je make-up onmisbaar. Je handbagage is een populaire plek om je beautyproducten in te laten, maar toch mag je niet alles zomaar meenemen. In het slechtste geval wordt je make-up of product bij door de beveiliging in beslag genomen. Dat is zo ongeveer het laatste wat je wil als je net nieuwe spulletjes hebt gekocht om mee te nemen om vakantie. Daarom is het wel zo fijn om te weten hoeveel make up je mee mag nemen in het vliegtuig en wat je beter in je koffer kan stoppen (of thuis kan laten).

 

Hoeveel ml vloeistof mag er mee in je handbagage

Sinds 2001 mag je slechts een aantal milliliter aan vloeistof meenemen in je handbagage. Per item is dit 100 milliliter. In totaal mag je dus 10 beautyproducten met deze inhoud in je handbagage meenemen. Als je er dus over nadenkt zal het niet snel gebeuren dat je beautyproducten bij de douane moet inleveren. Tenzij je natuurlijk shampoo, zonnebrandcrèmes en dat soort dingen in je handbagage mee wil nemen. Dit kan je beter in de ruimbagage laten, omdat deze flessen meestal meer dan 100 ml aan vloeistof bevatten.
Medicijnen en koelelementen voor medicatie mag je (met een doktersvoorschrift) onbeperkt bij je dragen in de handbagage. Dit geldt ook voor babyvoeding. 

 

Mag je alle make-up meenemen in je handbagage

Mag je bijvoorbeeld mascara zomaar meenemen in de handbagage? Het antwoord hierop is ‘ja’, maar je loopt het risico dat bijvoorbeeld je lipgloss (wat officieel natuurlijk geen vloeistof is) kan worden gerekend als vloeistof. Mascara, vloeibare eyeliners, crèmes, tandpasta, vloeibare foundation…

Al deze make-up producten vallen onder de vloeibare producten en worden dus meegerekend. Het is om deze reden verstandig om niet meer dan 10 beautyproducten in je handbagage mee te nemen. Zo loop je vrijwel geen risico.

Poeders en vloeistoffen als je gaat vliegen

Gelukkig is niet iedere make-up soort vloeibaar. Zo heb je ook foundation, blush en oogschaduw in poedervorm. Over het algemeen wordt deze make-up niet berekend als vloeistof als je gaat vliegen.

Er zit echter een klein addertje onder het gras; sommige landen zijn namelijk juist alerter op de producten in poedervorm, omdat dit gebruik zou kunnen worden om drugs te smokkelen. Dit is niet precies wat je wil als je net voor tientallen euro’s nieuwe oogschaduw hebt gekocht. Ga je op vakantie naar een land met een verscherpt antidrugsbeleid? Neem dan liever wat goedkopere make-up en beautyproducten mee. Gewoon, voor het geval dat het wordt ingenomen en je de peperdure make-up in het buitenland moet achterlaten.

Mag je mascara meenemen in je handbagage

Tips voor cosmetica in je koffer

  1. 100 ml gaat niet om hoeveel vloeistof er nog in je flesjes zit. Je kan een halfvolle fles van 200 ml mee proberen te nemen in je handbagage, maar je loopt dan toch echt het risico dat deze wordt weggegooid. Wil je bijvoorbeeld je favoriete shampoo meenemen in de handbagage? Koop dan speciale reisflesjes van 100ml en giet hier in de vloeistof in over.
  2. Spuitflessen kunnen bij de douane geweigerd worden. Je kan dus beter geen deodorant, haarlak of droogshampoo meenemen in je make-up tas in de handbagage. Koop dit dan liever op je vakantiebestemming.
  3. Laat nagelvijlen, pincetten, puntkammen, naalden en schaartjes thuis.
  4. Make-up die je koopt op het vliegveld (dus na de controle van de douane) telt niet mee voor de 1 liter in je handbagage. Laat de make up producten wel in de speciale seal zitten om deze zonder proberen in je handbagage mee te kunnen nemen.
  5. Wil je toch extra make up meenemen in je handbagage en heeft je (reis)partner extra ruimte over? Laat dan wat achter in deze handtas tas. Zo kan je toch weer wat extra meenemen.
  6. Haal je make up bij de douane uit de ziplock. Zo kunnen je producten sneller gecontroleerd worden. Dit scheelt je weer extra tijd.

 

Veelgestelde vragen

Mag ik een fles van een halve liter vullen met 100ml vloeistof om door de douane te komen?

Nee, bij de 100 ml- regel wordt er echt gekeken naar de grootte van de verpakking en niet naar de inhoud. Uitzonderingen zijn de producten die je gekocht hebt na de douane controle. Flesjes drinken vallen hier ook onder.

Welke producten kan je beter in je ruimbagage laten of kopen op de plaats van bestemming?

‘Grotere flessen’, zoals zonnebrandcrèmes en shampoo kan je beter in de koffer voor de ruimbagage laten. Heb je geen ruimbagage? Koop deze producten dan liever op de plaats van bestemming. Zo heb je meer ruimte voor andere essentiële make up en beautyproducten.

Zijn de regels voor handbagage in ieder land hetzelfde?

Over het algemeen wel. Het kan echter wel verschillen per vliegtuigmaatschappij. Ook controleert het ene land weer strenger dan de ander. Het is het beste om je hier vooraf goed over te informeren. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.